Kovesi privind echipa managerială: Am în vedere persoane din actuala conducere DNA şi cea a PÎCCJ

Ea consideră că un punct slab în situaţia actuală a DNA, pe care intenţionează să o analizeze cu prioritate, îl reprezintă resursele umane, arătând că majoritatea funcţiilor de conducere sunt vacante.

 

„Un obiectiv imediat este configurarea echipei manageriale, prin numirea în aceste funcţii a unor procurori cu rezultate deosebite şi capacităţi manageriale dovedite, a căror expertiză să garanteze atât continuitatea activităţii, cât şi compatibilitatea cu viziunea managerială şi priorităţile noului procuror şef. Propunerile pe care le voi formula vor îndeplini aceste exigenţe, întrucât am în vedere, în principal, persoane care au făcut parte din actuala echipa de conducere a DNA, precum şi din echipa managerială a PÎCCJ”, precizează fostul şef al Ministerului Public.

 

Pe de altă parte, Kovesi arată că, la sfârşitul anului 2012, aproape 10% din funcţiile de procuror erau vacante.

 

„Stresul pe care îl presupune funcţia de procuror în cadrul unei structuri specializate şi presiunile exercitate în spaţiul public asupra acestor persoane au determinat în ultimii ani dificultăţi în recrutarea unor procurori cu pregătire şi experienţă relevantă. Identificarea măsurilor care să redea atractivitatea funcţiei de procuror în cadrul DNA va reprezenta astfel o provocare pentru procurorul şef, în cooperare cu viitorul procuror general, cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu Ministrul Justiţiei. O posibilă soluţie este întărirea cooperării cu parchetele de pe lângă tribunale, având în vedere că prin crearea reţelei procurorilor specializaţi din aceste unităţi a apărut o resursă suplimentară din rândul căreia pot fi identificaţi viitorii procurori anticorupţie”, se spune în document.

 

Pe de altă parte, Kovesi apreciază că ameninţarea cea mai mare la adresa funcţionării DNA este reprezentată de posibilele presiuni, de regulă din afara sistemului judiciar, urmărind limitarea independenţei procurorilor.

 

„O structură care are drept prerogative legale combaterea corupţiei la nivel înalt se confruntă în mod inerent cu critici dinspre diverse segmente socio-politice şi personalităţi ale vieţii publice, motiv pentru care unul dintre obiectivele mele prioritare va consta în apărarea statutului procurorului anticorupţie şi consolidarea independenţei sale faţă de orice ingerinţe externe. (…) În apărarea acestui principiu, printre priorităţile exercitării mandatului de procuror şef, va fi respingerea oricăror intenţii sau acţiuni care pot aduce atingere statutului constituţional al procurorilor sau care vizează discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale”, subliniază ea.

 

Kovesi susţine că prin calitatea deţinută până în prezent, de procuror general al PÎCCJ, a cunoscut foarte bine activitatea DNA, cu plusurile şi minusurile ei.

 

„Acest plan managerial conţine, în esenţă, principalele direcţii de acţiune şi priorităţi pe care le voi urmări în activitate, urmând să aplic principiile de management şi să-mi utilizez experienţa, pe de o parte, de procuror şi, pe de altă parte, de manager pentru eficientizarea activităţii DNA. Experienţa managerială câştigată prin exercitarea atribuţiilor de procuror general timp de 6 ani este o premisă favorabilă pentru a conduce DNA şi pentru a creşte eficienţa şi calitatea activităţii acestei structuri specializate”, arată Kovesi în finalul proiectului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed