O mare zonă industrială din România se va închide definitiv în 5 ani

Cea de-a treia termocentrală din România ca putere instalată, Mintia Deva, se va închide cel mai probabil anul viitor pe motiv de lipsă de investiții și de ineficiență. Aceasta deține în acest moment 1% din piața de producție de energie din țară, are costuri ridicate, nu îndeplinește standardele de mediu și nu este inclusă de către Ministerul Energiei în nicio eventuală companie care să înglobeze un mix energetic. Mintia Deva nu primește cărbune îndeajuns de la minele care mai există în Valea Jiului și din această cauză se oprește, ca în ultimul weekend, atunci când municipiul Deva a rămas fără apă și fără căldură.

 

Mintia Deva este deținută de Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în portofoliul statului, prin Ministerul Energiei. Tot la CEH se află și termocentrala Paroșeni. Acestea două sunt singurele care mai utilizează huila de la cele patru mine care mai funcționează în Valea Jiului: Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. Primele două urmau să își tragă obloanele până în 2018 dar ministerul prelungit procesul de închidere. Mineritul din Valea Jiului nu este deloc rentabil iar rațiunea ținerii sale în viață este una de ordin social. Chiar și așa, în ultimii 30 de ani, minele s-au închis una după alta, rămânând 4 față de 15 în 1990.

 

În 2024, se așteaptă ca activitatea economică  din zona energetică și de minerit să fie oprită definitiv. În acel an, Transelectrica, operatorul național de transport energie electrică, va termina investiția la inelul de 400 kV din partea de centru-vest a țării, cea care va duce la mărirea schimburilor transfrontaliere. Tot atunci este preconizată finalizarea centralei nucleare de la Paks din sudul Ungariei, care va avea o putere de 1.000 MW. Astfel, nu va mai fi nevoie de injecția de putere de sistem de la Mintia și Paroșeni, două centrale cu costuri mari și cu prețuri neeconomice.

 

Astfel, lipsa investițiilor în capacități noi de producție de curent electric, mișcările vecinilor și tratamentul preferențial de care se bucură unii agenți economici din țară vor transforma România în următorii ani dintr-un exportator net de energie într-un importator. România nu a mai construit nicio centrală nouă în ultimii 20 de ani. Singura investiție care se derulează acum este cea pe care Romgaz o face la Iernut, în județul Mureș, centrală care va intra în funcțiune anul următor.

 

Într-un răspuns pe care secretarul de stat în Ministerul Energiei, Iulian Robert Tudorache, l-a dat senatorului PNL Eleonora-Carmen Hărău se arată că Mintia Deva nu îndeplinește niciuna dintre cerințele de mediu în vigoare. ”Chiar dacă Sucursala Electrocentrale Deva beneficiază de prevederile Planului Național de Tranziție, această derogare va lua sfârșit în anul 2020, fără ca centrala termoelectrică să fi inițiat programe viabile în vederea îndeplinirii cerințelor de mediu. Mai mult, având în vedere nerealizarea de retehnologizări și eficientizări ale grupurilor de producere (cu excepția unui singur grup, grupul 3), Termocentrala Mintia nu produce la prețuri care să îi permită intrarea în piața concurențială de energie electrică”, se spune în răspunsul la interpelarea parlamentară. De asemenea, oficialul de la ministerul Energiei, spune că termocentrala de la Mintia nu poate asigura o funcționare certă a Sistemului energetic național. Cauza: lipsa cărbunelui. ”Nu în ultimul rând, faptul că termocentrala nu poate funcționa din cauza stocului de cărbune foarte redus, este o problemă a managementului acesteia, care nu asigură producția de cărbune necesară pentru o perioadă mai lungă”, mai arată cei din minister. În prezent, Mintia este implică într-un proces cu Garda de Mediu. Instituția a suspendat activitatea termocentralei pentru neconformarea la cerințele de mediu.

 

Mintia are instalată o putere de 1.350 MW, fiind a treia din țară, după Turceni și Rovinari. Din acești 1.350 MW funcționează doar 235 MW, adică grupul 3, care a fost retehonologizat în 2009.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed