Un război în Ucraina ar putea declanșa Apocalipsa

Războiul Rece s-a bazat pe ideea că un nou război termonuclear ar fi atât de groaznic și de neconceput, încât cel mai bine pentru toată lumea este să fie evitat.

 

Însă chiar și un conflict nuclear regional limitat ar avea consecințe catastrofale la nivel global, se arată într-un articol care modelează viitorul climei și al atmosferei, ce urmează să fie publicat în revista „Earth’s Future”, citat de Forbes.com.

 

Lucrarea susține că, un eventual schimb de focoase de 15 kilotone între India și Pakistan ar putea provoca furtuni de foc, care ar emana o cenușă periculoasă în atmosfera pământului. Se estimează că aproximativ 5 Teragrame din acest negru de fum ar fi suficiente pentru a absorbi lumina solară și pentru a o bloca. Stratosfera s-ar încălzi, iar o mare parte din stratul de ozon care protejează Pământul ar fi distrus, cel puțin pentru o perioadă de timp.

 

Ar urma apoi o vară marcată de creșterea foarte mare a radiațiilor ultraviolete, în 80% din cazuri depășind limitele, spune savantul Michael Mills, specializat în studiul atmosferei la Centrul Național american pentru Studiul Atmosferei, situat în Boulder, Colorado. Savantul susține că o singură armă de acest fel în greutate de 15 kilotone ar avea o putere similară cu cea a bombei atomice pe care americanii au aruncat-o în orașul japonez Hiroshima.

 

Michael Mills afirmă că un asemenea nivel al radiațiilor ar distruge ecosistemele atât de pe pământ, cât și din mare, precum și recoltele agricole. Astfel, s-ar putea ajunge la o foamete mondială.

 

În același timp, din cauza blocării luminii soarelui, temperatura medie de pe Terra ar scădea cu 1,5 grade Celsius, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 1.000 de ani. Totodată, Mills spune că precipitațiile de pe glob s-ar reduce, generând o serie de incendii, în special în regiunea Amazonului.

 

În același timp, scăderea temperaturii la sol ar însemna expansiunea ghețarilor în ambele regiuni polare. Aceștia, la rândul lor, ar majora capacitatea de reflecție a pământului, ceea ce ar exacerba problema răcirii suprafeței terestre, din moment ce gheața reflectă razele solare înapoi în spațiu. Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că, în doar câțiva ani după un asemenea eveniment, ghețarii din zona arctică s-ar extinde cu peste 25%, în timp ce gheața de pe Antarctica va ajunge mai mult decât dublă. Răcirea va dura mai mult de 25 de ani.

 

„În anii 1980, am aflat că un război termonuclear ar putea transforma planeta noastră într-un loc aproape de nelocuit”, spune cercetătorul citat. „Acum, știm că până și un război nuclear regional poate provoca mari suferințe la nivel mondial, existând riscul ca o mulțime de oameni să moară de foame în regiuni foarte îndepărtate de acel conflict”, a conchis acesta.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed