Aceasta este ADEVĂRATA miză a reducerii contribuţiilor la Pilonul II de pensii

Guvernul nu renunţă la modificări în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii. Ultima măsură analizată ar urma să reducă la jumătate contribuţia virată la fondurile de pensii. Astăzi, 5,1% din salariul brut se virează la Pilonul II, în condiţiile în care contribuţia la pensii datorată de angajat este de 10,5%. Iar acest lucru ar urma să se întâmple de anul viitor, în contextul în care se va aplica trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

 

Această măsură va majora salariul brut de astăzi cu aproximativ 22,75%, pentru ca românii să ia în mână aceeaşi bani. Reamintim că, de anul viitor vor exista doar două contribuţii, cea de pensii şi cea de Sănătate, care vor fi transferate în sarcina angajatului, reprezentând un procent de 35% din salariul brut. În cazul pensiilor private obligatorii, un calcul simplu arată că astăzi, la un salariu brut de 2.000 de lei lunar, contribuţia la Pilonul II este de 102 lei. De anul viitor, acelaşi salariu brut va creşte la 2.455 de lei pentru a păstra netul. Astfel, contribuţia, dacă rămâne la acelaşi nivel de azi, va creşte la 125 de lei.

 

Dacă însă procentul se reduce la 2,5%, suma virată la Pilonul II va scădea la 61 de lei pe lună. Anul trecut, peste 20 de miliarde de lei au fost virate de la bugetul de stat, din contribuţii, către Pilonul II. Dacă anul viitor se păstrează regulile de acum, atunci, cel mai probabil, sumele de virat din buget către fondurile de pensii private vor creşte cu circa 22%, respectiv cu peste 4,4 miliarde de lei. Intenţia statului, potrivit surselor guvernamentale, prin aplicarea acestei măsuri, este tocmai reducerea sau anularea majorării în sumă absolută. Oficialii Ministerului de Finanţe sau cei ai ASF nu au confirmat încă această intenţie. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, săptămâna trecută, că actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de pensii nu este pus în discuţie. „Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%“, arată un comunicat al ASF.

 

Citește mai departe în CAPITAL.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed