Ce rol a jucat România în conflictul mocnit cu Rusia

Criza ucraineană

În pofida progreselor înregistrate prin aplicarea Acordului Minsk II, semnat în februarie, Occidentul continuă să acuze Rusia de alimentarea conflictului separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014 şi soldat până acum cu circa 9.000 de morţi. „Rusia continuă să ofere susţinere insurgenţilor din estul Ucrainei folosiţi ca intermediari”, acuza, la începutul lunii decembrie, generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

La rândul său, Moscova avertiza că misiunea Statelor Unite de antrenare a membrilor serviciilor de securitate ucrainene riscă să aibă consecinţe pentru situaţia din estul Ucrainei. Statele Unite antrenează membri ai serviciilor de securitate ucrainene începând din 2014.

Conflictul sirian

Tensiunile dintre Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică s-au mutat, de câteva luni, în Siria, ţară care se confruntă de cinci ani cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic, bilanţul depăşind 250.000 de morţi. În contextul în care Statele Unite şi aliaţi precum Franţa şi Marea Britanie cer înlăturarea Administraţiei de la Damasc, Rusia a intervenit militar, începând din octombrie, pentru a-i oferi susţinere preşedintelui Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale organizaţiei teroriste Stat Islamic, dar NATO a denunţat bombardamente asupra forţelor opoziţiei, sprijinite de Occident.

În acest context, Siria a devenit practic un teren de luptă prin intermediari între NATO şi Rusia, pentru afirmarea influenţei strategice.

 

articolul integral, pe gandul.info

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed