Cum vi se calculează valoarea casei pusă gaj la bancă

Acum trei ani, când piața imobiliară creștea într-un ritm alert, problema reevaluării garanțiilor unui împrumut imobiliar nu exista. Acum, când valorile de piață ale proprietăților imobiliare a scăzut destul de mult de la valorile de atunci, băncile sunt obligate să reevalueze proprietățile și să se asigure că împrumuturile sunt acoperite de aceste garanții.

Dacă reevaluările se vor face după actualele norme cerute de BNR, adică individual pentru fiecare client, prin verificarea fizică a imobilelor puse gaj, costurile unei astfel de operațiuni ar trebui suportate de cineva, fie de către bancă, fie de către client.
Astfel, bancherii propun modificarea normelor și introducerea unor indici statistici, calculați de evaluatori autorizați, recunoscuți în piață.

„Exercițiul de reevaluare individuală este foarte scump, de 10-15 ori mai scump decât evaluarea făcută pe portofoliu”, spune Sergiu Oprescu, președinte executiv al Alpha Bank România și vicepreședinte al ARB.

Indicii după care se vor face reevaluările nu sunt încă bine definiți, dar bancherii români se pot uita la sistemele care se aplică în alte țări.

Potrivit lui Oprescu, cele mai relevanți factori după care vor fi calculați indicatorii sunt cei de dispersie și cei geografici.

Indicatorii furnizați de Institutul Național de Statistică nu pot fi aplicați pentru că prezintă indicii imobiliari la nivel național.

În ceea ce privește modul în care vor fi afectați clienții, președintele Alpha Bank spune că cei care își plătesc ratele nu au de ce să se teamă, pentru că nu li se vor cere garanții suplimentare, având în vedere că „nu există nicio rațiune comercială”.

„Ai un client bun, nu trebuie să provizionezi după el, ar fi niște costuri inutile dacă ai cere garanții suplimentare. Noi nu o să mergem acolo”, spune acesta.

De aceeași părere este și președintele ARB Radu Ghețea, care pune în discuție și problema clienților rău-platnici.

Potrivit acestuia, în discuțiile cu un client care nu își mai achită ratele de ceva vreme, dar dorește reeșalonarea creditului, se pot cere anumite garanții suplimentare.

„În cazul în care clientul persoană fizică întârzie la plata ratelor 90 de zile, și banca trebuie să facă provizioane de 75%, atunci creditul ori se execută, ori se reeșalonează. În ultimul caz  vorbim de încheierea unui nou contract, iar clientul este obligat să vină cu garanții suplimentare”, spune Ghețea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed