De ce Economie Circulară? #5 Stimularea creșterii economice

Modelul economiei circulare oferă o reală șansă de a reinventa economia, făcând-o mai durabilă și competitivă. Acesta va integra în procesul de producție atât resursele folosite anterior, cât și forță de muncă nouă. Este dovedit impacul noului model de afaceri în #1 Reducerea presiunii asupra mediului, prin reducerea deșeurilor și emisiilor de carbon, și #2 Creșterea competitivității  printr-o eficiență îmbunătățită de utilizare a resurselor#3 Crearea de locuri de muncă în noi domenii, precum și #4 Stimularea inovației, prin noi tehnologii și abordări creative ale științei de bază.

 

Conform raportului Ellen MacArthur Foundation din 2012, privind impactul economic al economiei circulare, principalele beneficii ale noului model de afaceri sunt: economia netă substanțială de materiale, atenuarea riscurilor de aprovizionare, beneficii potențiale prin ocuparea forței de muncă, reducerea externalităților și întărirea pe termen lung a economiei. Într-un scenariu moderat în care economia circulară ar determina reduceri de costuri de aproape 400 mld. eur la nivelul UE, s-ar putea obține o creștere de până la 4% PIB din PIB (calculat la valorile din 2010).

 

Abordarea circulară oferă economiilor dezvoltate un mijloc de creștere susțintă, un răspuns sistemic pentru reducerea dependenței de piața resurselor, de expunerea la șocurile prețurilor la resurse, precum și la costurile „externe” ale societății și mediului care nu sunt preluate de companii. O economie circulară ar schimba echilibrul economic de la materialele consumatoare de energie și extracția primară spre un nou sector dedicat activităților cu ciclu invers pentru reutilizare, renovare, reconstrucție și reciclare.

 

 

The Circularity Gap Report prezentat în 2019 la World Economic Forum în Davos susține că doar 9% din economia globală este circular în prezent, deși au fost luate numeroase măsuri în întreaga lume.

 

Pentru companii avantajele pe termen scurt țin de reducerea costurilor, însă pe termen lung pot crea oportunități strategice și noi centre de profit. Prin regândirea sau reducerea ciclurilor de producție se crează noi legături între companii și utilizatori, se obține fidelizarea consumatorilor și avantaje dincolo de un preț mai mic al produselor. Avantaje ce țin de economii prin utilizarea mai îndelungată a produselor (produse reutilizabile), diversitatea produselor disponibile (multitudinea posibilităților de cazare prin airbnb), precum și de avantaje suplimentare (covor care filtrează aerul)

 

Orice afacere, investiție sau proiect își pune amprenta asupra mediului în care se desfășoară. Astfel, încălzirea globală și multiplele probleme de mediu au determinat companii și investitori din întreaga lume să acționeze cu o mai mare responsabilitate socială. În ultimele decenii modelele de afaceri au evoluat încet de la modelul liniar, în care deșeurile rezultate din procesul de producție poluează, la un model în care o mica parte din deșeuri se reciclează – economia liniară.

 

Articolul face parte din campania de informare lansată de Daniela Șerban în parteneriat cu Asociația Economiei Circulare (AEC), cu susținerea Money.ro.

 

Vezi toate motivele pentru Economie Circulară:

 

#1 Reducerea presiunii asupra mediului

#2 Creșterea competitivității

#3 Crearea de locuri de muncă

#4 Stimularea inovației

#5 Stimularea creșterii economice

 

Mizează pe #circular pentru a deveni #extraordinar!

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed