Felul în care muncim se schimbă, iar ecologia este principalul motiv

Agenda ecologică va afecta locurile de muncă actuale și va genera altele noi. Progresele digitale și AI au schimbat treptat viața profesională, dar se estimează că un impact mult mai mare și mai rapid îl vor avea decarbonizarea și trecerea la Net Zero.

În Europa, în iunie 2022, UE a adoptat un ghid la nivelul Uniunii privind învățarea pentru tranziția ecologică și dezvoltarea durabilă, act care solicită statelor membre să facă din asta „o prioritate în politicile și programele de educație și formare”, scrie qz.com.

Noua direcție și noile joburi care apar odată cu această schimbare centrată pe activități ecologice și de mediu, sociale și de guvernare (ESG) sunt prezente deja. Companii mari au anunțat deja intenția de a mări personalul în acest sens.

În 2021, PwC a anunțat că va angaja 100.000 de consultanți în sustenabilitate și responsabilitate socială corporativă (CSR) până în 2025, o creștere substanțială față de baza lor de 2.000 de oameni de acum doi ani. La un număr total actual de angajați de puțin peste 300.000, abordarea față de sustenabilitate pare una foarte serioasă.

Cum se vor schimba locurile de muncă?

Specialiștii cred că sustenabilitatea va aduce schimbări mai semnificative decât digitalul, în următorii ani, deoarece tranziția digitală a avut loc deja în ultimul deceniu. În acest timp, cei mai mulți dintre lucrători și-au păstrat sarcinile de zi cu zi, doar că totul a devenit mai digital.

Schimbarea în sensul sustenabilității nu se referă doar la angajarea mai multor profesioniști, cum este PWC. Este vorba despre construirea sustenabilității în munca de zi cu zi a oamenilor într-o companie: încorporarea mentalității și practicilor potrivite în achiziții, IT, finanțe etc. Practic, toate locurile de muncă din prezent vor trebui să aibă și o latură ecologică, un nou mod de a gândi și de a lucra.

Transformarea nu va fi aceeași pentru toți. Natura exactă a transformării va depinde foarte mult de specificul carierei și industriei.

De exemplu, în achiziții, singurul echilibru de realizat până acum a fost între costuri și calitate. Acum este bani, calitate și carbon. Iar pentru a avea rezultate, măsurile legate de sustenabilitate vor trebui să aibă loc de-a lungul lanțului de aprovizionare, astfel încât efectele să continue.

În aceeași direcție, s-ar putea schimba și impactul asupra biodiversităţii. Software care să poată rula pe computere mai vechi, schimbarea mentalității de înlocuire a computerelor și a smartphone-urilor, la fiecare doi ani, s-ar putea număra printre schimbări.

În finanțe, trebuie să se acorde un accent mai mare pe contabilizarea carbonului și pe reglementarea financiară asociată.

În HR, managerii trebuie să se gândească la modul în care contractele angajaților țin cont de valurile extreme de căldură sau la modul în care își vor adapta angajamentul CSR al companiei într-un mod care să rezoneze cu generațiile mai tinere.

Provocarea în cultivarea competențelor ecologice este fără precedent și se accelerează rapid. Acest lucru le impune angajatorilor să își formeze echipele și să își pregătească oamenii pentru un loc de muncă care să le permită să acționeze în funcție de schimbarea pe care doresc să o facă, la nivel local și global.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed