În lume, 38 de milioane de oameni suferă de Alzheimer. Până în 2050 numărul s-ar putea tripla

Marc Wortmann a estimat, totodată, că în 2050 vor fi până la 115 milioane de persoane afectate de Alzheimer. Informaţiile au fost făcute publice la cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer. Cu acelaşi prilej, conf. dr. Cătălina Tudose a subliniat că, în Romania, boala reprezintă o provocare majoră pentru starea naţională de sănătate şi pentru durabilitatea sistemelor de securitate socială şi de asistenţă medicală, iar situaţia actuală a persoanelor cu demenţă şi a îngrijitorilor acestora este „cel puţin dramatică”, context în care Societatea Română Alzheimer a făcut un apel la factorii de decizie politică să dezvolte o strategie naţională de demenţă în România.”

 

Oana Antonescu, membru al Parlamentului European, a arătat că situaţia persoanelor afectate de Alzheimer este relevantă pentru una din problemele majore ale sistemelor de sănătate europene.

 

„Cele mai mari probleme pe care afecţiunile cronice precum Alzheimer le ridică nu ţin doar de problema accesului la medicamente sau la tratamente mai eficiente. Probleme majore sunt reprezentate de integrarea socială a pacienţilor şi de diminuarea presiunilor sau constrângerilor care apasă asupra apropiaţilor sau familiei. (…) Am cerut Comisiei Europene să facă din combaterea maladiei Alzheimer o prioritate în domeniul sănătăţii, iar statelor membre să dezvolte planuri naţionale prin care să abordeze această problemă”, a declarat Antonescu.

 

Demenţa Alzheimer nu este o afecţiune gravă doar pentru pacienţi, ci reprezintă o grea povară şi pentru familii, pentru îngrijitori. Astfel, în fiecare familie în care există un pacient sunt implicate, în medie, 3,7 persoane în îngrijire, ceea ce înseamnă că 19 milioane de europeni, dintre care peste un milion de români, sunt afectaţi în mod direct.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed