Iohannis e de acord ca România să dea în judecată Austria pe tema Schengen

Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că autoritățile trebuie să analizeze foarte bine varianta acționării în instanță a Austriei, însă dacă aceasta e singura variantă posibilă să fie tranșată tema Schengen, „cu siguranță” țara noastră trebuie să treacă la fapte.

Chestionat dacă este de acord cu afirmațiile lui Marcel Ciolacu privind o posibilă ducere în instanțele europene a Austriei, pentru refuzul acceptării României în spațiul Schengen, Klaus Iohannis a spus:

„Această abordare trebuie foarte bine analizată și, dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci, cu siguranță, vom ști care este această posibilitate”.

Șeful statului a mai vorbit și de problematica tranzitului cerealelor ucrainene, dar și controversele legate de intrarea pe piața europeană a unei părți a acestora, deși discuțiile au fost că ar trebui să ajungă în state terțe UE.

„Dați-mi voie să subliniez că abordarea, după părerea mea, trebuie să fie una orientată spre soluții. Orice altceva nu este potrivit pentru acest moment. Cunoaștem foarte bine problematica. Și noi în România avem nemulțumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă, după părerea mea, nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale, sau pentru a face o temă de politică națională din asta. După părerea mea, este nevoie să căutăm soluții. Și noi zicem că am găsit aceste soluții. Este important, o dată, să asigurăm în continuare tranzitul – și oricum o parte semnificativă din acest tranzit se desfășoară prin România – și pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre piețele, de exemplu, din România și, împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluții care au fost agreate și de Comisie. Nu vreau să comentez abordările altora, dar chiar cred că este momentul să găsim soluții care sunt bune și pentru unii, și pentru alții, și faptul că astăzi ne-am înțeles foarte bine arată că astfel de soluții sunt posibile”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri