România are prea puţini angajaţi. Ne aflăm pe penultimul loc în Europa

Ponderea salariaţilor în total populaţie ocupată a scăzut în trimestrul al doilea din acest an cu trei puncte procentuale faţă de primele trei luni ale anului, la 67,4%. România se plasează astfel pe penultimul loc din Europa, înaintea Greciei, şi cu 16,5 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, de 83,9%.

 

Ponderea non-salariaţilor din agricultură (în principal lucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi) era în trimestrul doi de 26,8%, cea mai mare din Europa, şi cu mult peste media Uniunii Europene, de 3,5%.

 

Începând cu finele anului trecut, ponderea salariaţilor în total populaţie ocupată a scăzut constant , de la 70,7% în trimestrul patru la 70,5% în primele trei luni ale acestui an, în timp ce proporţia non-salariaţilor din agricultură a înregistrat o creşteri continue, în aceeaşi perioadă.

 

La finele primului semestru din acest an, 5,8% din populaţia ocupată era reprezentată de persoane nesalariate cu activităţi în afara sectorului agricol.

 

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,1% în perioada menţionată, România fiind printre ţările cu valori sub media UE, de 64,3%.

 

„Ţin să vă reţin mai mult atenţia asupra acestui indicator pentru că mi se pare ca fiind unul dintre cei unde situaţia României comparativ cu alte ţări vădeşte o discrepanţă în sens negativ îngrijorătoare şi unde cred că trebuie concentrată atenţia factorilor decizionali”, a spus preşedintele INS, Vergil Voineagu.

 

Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt înregistrate în Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) şi Germania (71%).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed