Băncile chineze de stat au cumpărat masiv dolari pentru a deprecia yuanul (VIDEO)

Yuanul a crescut în prima parte a şedinţei de marţi, după ce Banca Populară a Chinei a afişat un curs de referinţă neaşteptat de ridicat în debutul zilei, de 6,7980 yuani/dolar, nivel apropiat de închiderea de luni.

Deschiderea afişată de banca centrală chineză a surprins mulţi participanţi la piaţă, care se aşteptau ca instituţia să încerce să inducă un trend descendent yuanului după creşterea semnificativă de luni.

Achiziţiile masive de dolari derulate de băncile chineze de stat au depreciat rapid yuanul la un maxim de 6,8229 yuani/dolar, în scădere cu 0,37% faţă de referinţa de luni.

Moneda chineză a crescut luni cu aproape 0,5%, cel mai puternic avans înregistrat din 2005 şi prima modificare a cursului din ultimii doi ani.

Unii traderi consideră că achiziţiile concertate derulate de băncile din China ar putea reprezenta intervenţia indirectă a băncii centrale pentru a menţine moneda la un nivel depreciat faţă de valutele occidentale.

Liberalizarea cursului yuanului va avea efecte limitate

Avertismentele chinezilor se confirmă. Liberalizarea yuanului va fi una controlată şi în limite reduse. Moneda naţională a Chinei s-a depreciat astăzi cu 0,17 procente în faţa dolarului, după ce ieri câştigase 0,42%. Tot mai mulţi analişti cred, astfel, că decizia Chinei este mai mult un joc de imagine.

Chinezii au anunţat, în weekend, că îşi vor liberaliza moneda. Anunţul a fost primit cu entuziasm în pieţe, mai ales după ce yuanul a înregistrat, într-o singură zi, cel mai mare avans din iulie 2005. Între timp, însă, aşteptările optimiste s-au mai estompat.

„Nu cred că împactul se va simţi în rândul consumatorilor, cel puţin pe termen scurt. Chiar şi pe termen lung nu sunt sigur că va fi observat. Pentru societăţile care funcţionează în cadrul economiei globale, cred însă că este un lucru bun”, a declarat Matthew Shay, CEO National Retail Federation.

Dacă yuanul va creşte în faţa dolarului, vor avea de câştigat, în principal, cei care fac afaceri în China, pentru că vor repatria profitul la o cotaţie mai bună.

„În Statele Unite, speranţele sunt că deprecierea yuanului va ajuta, printre altele, la crearea de locuri de muncă. Cred că s-ar putea ajunge şi la aşa ceva, însă efectele vor fi mult mai reduse decât se estimează”, a spus directorul Chazen Institute of International Business, Shang Jin Wei.

La Beijing, lucrurile se văd cu totul altfel. Chinezii, cei mai mari exportatori din lume, n-au niciun interes să îşi deprecieze puternic moneda, decât atât cât să evite supraîncălzirea economiei.Potrivit analiştilor, decizia Beijingului este mai mult un semnal că guvernul chinez este dispus să colaboreze cu celelalte mari puteri, pentru a evita, pe viitor, o nouă criză. Şi asta se întâmplă în preajma reuniunii G20, a celor mai industrializate state ale lumii, ce va avea loc în acest weekend la Toronto, în Canada.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed