Lista cu cele mai turbulente zboruri din lume. Top zece include două rute aeriene din Europa


Două zboruri aeriene europene pe distanțe scurte se numără printre cele mai turbulente zece zboruri din lume, conform statisticilor.

Turbli, un site de prognoză a turbulențelor, a analizat peste 150.000 de înregistrări de zboruri pe distanțe lungi și scurte din 2023 pentru a identifica cele mai turbulente zboruri.

Clasamentul, prezentat într-un set de hărți animate de DailyMail, a fost publicat săptămâna aceasta, în urma decesului unui britanic de 73 de ani la bordul unui avion Singapore Airlines afectat de turbulențe extreme.

Turbli a utilizat „ratele de disipare a turbionilor” (EDR) pentru a clasifica rutele.

EDR măsoară intensitatea turbulențelor într-un anumit punct – 0-20 este ușor, 20-40 este moderat, 40-80 este sever, iar 80-100 este extrem.

Ruta de 1.184 de mile (1.905 km) de la Santiago, Chile, la Aeroportul Internațional Viru Viru din Santa Cruz, Bolivia, a fost desemnată cea mai turbulentă din lume, cu un EDR mediu de 17,5.

Pe locul al doilea se află zborul de 210 mile de la Almaty, Kazahstan, la capitala sa, Bishkek (EDR 17,4).

Șase dintre primele zece cele mai turbulente rute din lume sunt în Japonia și China. Turbli atribuie acest fapt activității ridicate a jet-stream-ului din aceste regiuni, care perturbă aerul.

Cea mai turbulentă rută din Europa este zborul de 132 de mile de la Milano la Geneva (EDR 16,3), clasându-se pe locul cinci în topul mondial al celor mai turbulente rute.

Cele mai „periculoase” zboruri din Europa

Cinci dintre primele zece rute turbulente din Europa au ca punct de plecare sau de sosire Zurich, turbulențele fiind cauzate de valurile de munte generate de Alpii elvețieni, conform Turbli.

Rutele din Statele Unite au fost mai puțin turbulente decât cele mai problematice rute europene. Cea mai turbulentă rută americană, zborul de 441 de mile de la Nashville la Raleigh, a avut un EDR mediu de 14,7, care nu ar intra în primele zece din Europa.

Restul clasamentului din America include: Charlotte – Pittsburgh (locul doi); Denver – Puerto Vallarta (locul trei); New York – Raleigh/Durham (locul patru); Warwick – Syracuse (locul cinci); Atlanta – Dulles (locul șase); Pittsburgh – Raleigh/Durham (locul șapte); New York – Portland (locul opt); Boston – Syracuse (locul nouă); și Boston – Philadelphia (locul zece).

În Oceania, zborul de 450 de mile de la Brisbane la Sydney este în fruntea clasamentului, cu o medie EDR de 15,3.

Cele mai turbulente aeroporturi din lume

Dacă vă preocupați de o aterizare sau decolare dificilă, Turbli a identificat și cele mai turbulente aeroporturi din lume.

Pe primul loc se află Santiago de Chile, cu o medie EDR de 17,1, atribuită turbulențelor cauzate de Anzii din jur.

Restul topului cinci al celor mai turbulente aeroporturi din lume include Natori, Japonia (locul doi); Wellington, Noua Zeelandă (locul trei); Sapporo, Japonia (locul patru); și Osaka, Japonia (locul cinci).

În Europa, Viena este pe primul loc (EDR 14,8), urmată de Zurich, Marsilia și Geneva. În SUA, cel mai turbulent aeroport este Portland (EDR 15,2), urmat de Denver (locul doi), Las Vegas (locul trei), Vancouver (locul patru), Salt Lake City (locul cinci), Prince George (locul șase), Calgary (locul șapte), Quebec (locul opt), Reno (locul nouă) și Seattle (locul zece).

În emisfera sudică, aeroportul Wellington din Noua Zeelandă este cel mai turbulent din Oceania, cu un EDR de 16,3.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed